In mijn Opel Omega had ik twee zendontvangers gebouwd om op de langere ritten altijd op HF en VHF/UHF bereikbaar te zijn. Een FT-5200 en FT-900 met afneembaar front hingen netjes aan het dashbord en ik kon bij hoge snelheid elke band selecteren zonder daarbij iets aan de antenne te hoeven doen. Met een headset op en het logboek op het stuur gemonteerd heb ik menig global QSO gemaakt bij een snelheid van boven de 80 kilometer per uur.

Bij de overgang van de ene naar de andere auto kwamen de twee zendontvangers uit de auto en waren 'over'. Ik was inmiddels lid van de DARES geworden; een organisatie die ten tijde van ramp en tegenspoed verbindingen onderhoudt met hulpdiensten en eigen mensen op de locatie waar het onheil plaatsvindt. Daarmee ontstond het idee om een movebox te ontwerpen: een metalen kist waarin HF, VHF en UHF apparatuur zit die met een 12 Volts aansluiting en een Packet Radio modem de communicatie regelt.

Inmiddels is de complete movebox klaar. Intern wordt de temperatuur geregeld door een temperatuur-gevoelige blower. Extern zijn loudspeakers, headsets, laptop, morse sleutel, antennes en de frontjes van de apparatuur aan te sluiten. De movebox heeft zijn diensten inmiddels al bewezen tijdens JOTA's, Duinenmarsen en hij draait dagelijks in mijn radio shack.

Een kleine greep over de aanpak van het project:

- In de kist ligt een bodemplaat van hout waar de zendapparatuur op bevestigd is met montage-beugels.

- Verder zit hierop het packet modem gemonteerd (het duitse Micro-modem voor 1200 baud Packet). Dit is slechts een modem, de TNC software dient op de laptop te draaien.

- Halverwege de kist (vertikaal gezien) is een plateau gemonteerd waarop een stuk schuimrubber ligt. In deze laag schuimrubber heb ik uitsparingen gemaakt waar alles in op te bergen valt als de movebox in transportstand staat. De microfoons, de coaxen, de spanningsaansluitsnoeren, de frontjes, een morse sleutel en een externe loudspeaker vinden hier dan hun plaats.

- De headset kent een aantal mogelijke geluidsweergaven:

Links Rechts
VHF/UHF (FT5200) VHF/UHF (FT5200)
HF (FT900) VHF/UHF (FT5200)
HF (FT900) HF (FT900)

- De movebox kan in combinatie met een laptop ook andere modi aan (BPSK, CW, OLIVIA, SSTV, etc). Hiertoe zijn een aanta audio in- en uitgangen aangebracht op de voor en achterkant van de movebox.

In geval van nood plaats ik de movebox in mijn auto, maar hij kan uiteraaard ook in tent of in de buitenlucht (mits droog) operationeel ingezet worden.

Op verzoek zijn bouwplannen op te vragen (rechtsboven is een link naar mijn email adres).