PDF Afdrukken E-mail

PA3EFR/JPer datum 18 september 2018:

Jawel, de inschrijving is gesloten en we hebben 180 stations. Dat wordt een mooie JOTA met gemiddeld op 125 kilometer afstand onze tegenstations, zoals dat heet. De laatste loodjes in organiseren van het programma, drukken van Radio Scouting Certificaat, bestellen van van alles en nog wat en dan op naar Diever. Graag tot horens namens de Scouting Schultegroep te Diever.

Per datum 21 augustus 2018:

Voor groepen die een JOTA deelnemerslijst willen uitbreiden met Antennerichtingen en Afstanden naar tegenstations heb ik op verzoek van Scouting Nederland een instructie geschreven om dat zelf voor elkaar te krijgen. Deze is hier te downloaden. Het resultaat is een deelnemerslijst met twee extra kolommen zodat direct te zien is waar een tegenstation zich bevindt (graden) en hoe ver de radiogolven moeten reizen alvorens het tegenstation bereikt wordt (kilometers).

Per datum 12 juli 2018:

Het is zover: we hebben onze QSL kaart voor de JOTA klaar.

Op de afbeelding staan de twee gebouwen van waaruit we de JOTA gaan draaien. Het gebied er omheen staat vol mooie bomen waar we de draadantennes in kunnen hangen. Maar natuurlijk gaan ook onze masten mee naar Diever, Schulte Groep, voor de HF beam en de VHF/UHF antennes.

  
  

Aanvullend aan het JOTA programma hebben we dit jaar ook weer ons labyrinth spel waar we met de kinderen virtueel doorheen gaan lopen. 

Voor dit spel is ook een Positie Layout gemaakt zodat we deze de komende jaren weer kunnen overnemen in de algehele set aan documenten.

   

Tenslotte krijgt ook het programma steeds meer inhoud. Natuurlijk laten we dat hier niet zien. Ga er maar vanuit dat dit goed door de groep doordacht is en we kunnen rekenen op veel spannende, inspannende en gevarieerde activitieten in het kader van de JOTA.

Per datum 3 juli 2018:

Via de DARES kregen we een mooie link naar een Canadese site om voor VHF en UHF de Coverage te bepalen en die over een gebied van Google Earth te projecteren. De website is  http://www.ve2dbe.com/rmonline.html en na een sign-up procedure kun je naar hartelust aan de gang. Dus ook voor de JOTA in Diever een VHF Coverage aangemaakt en ziehier het resultaat. Het betreft VHF met de zendantenne op 25 meter hoogte, antenne is een Yagi antenne, TX vermogen 25 watt en de ontvanger is op een toren van 10 meter hoogte.Het groene gebied biedt een 75 procent QSO garantie.

Maar uit ervaring weten we ook dat condities ook meehelpen in het maken van QSO's. Dus daar hopen we dan maar op. 
 
   

Per datum 2 juli 2018:

Vandaag gaan Patrick en Maarten aan de slag met het nachtspel voor de JOTA. Bij ons is dat een combi-spel met posten-opdrachten en een heuse spottershike. Dit alles ondersteund met APRS middelen en volledig in het thema van de JOTA.

Verder zijn de SIGNAAL bladen (informatiebladen in de aanloop naar de JOTA voor alle deelnemers) zo goed als klaar. Zodra een SIGNAAL is uitgedeeld bij de groep is deze ook hier op de website te downloaden.
Vanaf 22 september,
29 september,
6 oktober en
13 oktober 2018 ook hier te downloaden.

 

Per datum 1 juli 2018:

Op elke positie waar een zendontvanger neergezet wordt hebben we een blad liggen waarop de instellingen van de antennes genoteerd worden.Dit houdt in dat we per band bepalen wat de meest optimaal haalbare SWR is met en zonder antennetuner. Dit blad noemen wij het SWR Overzicht. In combinatie met de stralingsdiagrammen is zo goed te zien met welke antenne het best een QSO gemaakt kan worden naar een station elders op de wereld.  
 

En natuurlijk willen we alle verbindingen vastleggen in een logboek. Met dat logboek wordt na de JOTA elke verbinding bevestigd met een QSL kaart.

Het ontwerp van de QSL kaart gaan we binnenkort ook opstarten wat het JOTA visitekaartje (bij letterlijk) moet er natuurlijk wel weer gelikt uitzien. De achterkant is al gereed, maar de voorkant is nog onderhevig aan creatieve verandering.

 

Per datum 28 juni 2018:

Inmiddels zijn de lokalen qua indeling in concept gereed.

  
   
Zowel de Noordpool als de Zuidpool (gebouwnamen) worden optimaal ingericht om nationaal en internationaal de nodige QSO's (verbindingen) te kunnen maken. In de Noorpool richten we een HF-station in voor de internationale verbindingen met Scoutinggroepen World Wide. De Zuidpool wordt met name voor de Nederlandse en Belgische stations opgezet. Verder zal dit het hart van een nog niet te noemen nachtspel zijn.
 

De beide Noord- en Zuidpoollocaties staan op het zendveld. Het Hordehol staat op het speelveld. Daar gaan we waarschijnlijk een stuk minder elektronische apparaten terugvinden. En al helemaal een stuk minder koper in de lucht. 

Overnachten zal ook voornamelijk op het speelveld zijn.

   
  

Op elke tafel komt een zender, ontvanger, rotor-besturing, tafellamp, klok, voedingen en/of aanverwante apparaten om een verbinding tot stand te kunnen brengen. 

Voor elke tafel (positie) is een overzicht gemaakt zodat van te voren bekend is welke spullen op welke tafel komen, en zo is een handige materiaallijst samen te stellen.

   
   

Ook elke aanwezige laptop of PC die wordt ingezet ten behoeve van het JOTA station zijn voorzien van herkenbare achtergrondjes. Zo is een uniformiteit ook in de ICT terug te vinden.

De kleuren van de groep, de kleuren van het JOTA-embleem en de nodige informatie is verwerkt in de bureaubladen voor de ICT middelen.

  

 

Per datum 24 juni 2018:

Elke antenne kent zijn eigen stralings-patroon. Om een bepaald werelddeel op kortegolf te halen bekijken we van te voren hoe antennes moeten hangen om dit werelddeel te bereiken. Van allen beschikbare kortegolfantennes maken we vervolgens een overzicht van de stralingsdiagrammen. Als we dan een station uit Zuid-Afrika horen weten we op welke antenne dit station het best te werken zal zijn.

Als je het plaatje vergroot wil bekijken open deze dan in een nieuw tabblad.Dat geldt voor alle afbeeldingen dit op deze pagina zijn opgenomen.

 

Per datum 23 juni 2018:

Met Sketchup van Google is de omgeving van het clubhuis in kaart gebracht. We gaan er in een filmpje overheen om te zien of de mastopstellingen passen, of er voldoende ruimte is voor de tuikabels, etc. Het filmpje is te vinden door op het plaatje te klikken.

  
  

Verder hebben we de tafelbordjes met de callsign al klaar. Hier staat niet alleen de QTH locator op maar ook de groepsnaam. Dit is handig voor de operator als hij een en ander mag spellen naar de tegenstations.

Tenslotte hebben we de topologie van de masten nog eens vastgelegd in een "praatplaat" zodat we in goed overleg met de betrokken partijen kunnen zien of er nog uitdagingen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat hoogspanningskabels in de grond, of een onder druk staande riolering, roet in het eten gooit van deze planning.

  

Per datum 21 juni 2018:

We zijn formeel ingeschreven: PA3EFR/J. Het station zal worden opgebouwd bij Scouting Schultegroep in Diever en de eerste besprekingen zijn al achter de rug. Nu gaan we zo snel mogelijk van start met plannen.

Benieuwd wie er al ingeschreven zijn? Klik hier voor het overzicht van Scouting Nederland. De link naar SOL werkt alleen als je ook bent aangemeld bij de site van Scouting Nederland. Vandaag staat de teller al op 39 (JOTA stations met een callsign).

 

 

 


   
   
   

 


 

 

 

Statistieken