PDF Afdrukken E-mail

SCOUTING VLEDDER KLAAR VOOR

JOTA 2019

 

Callsign voor dit jaar wordt: PA3EFR/J

 

Per datum 22 augustus 2019:

De vakantie is voorbij, op naar de JOTA. Voor Scouting Nederland had ik al eerder een handleiding geschreven over het aanpassen van de uiteindelijke deelnemerslijst, en die heb ik nu op een aparte pagina gepubliceert. Deze is hier te vinden en komt dus later deze weken goed van pas.

Vanaf medio september gaan we alle deelnemers aan de JOTA bij de groep informeren of allerlei zaken die met JOTA te maken hebben. Dat doen we via het blad SIGNAAL. Zodra ze als papier zijn uitgereikt, kun je ze ook via deze site downloaden.

    
21 september
28 september
5 oktober
12 oktober

Per datum 17 juni 2019:

Op mijn verzoek heeft Scouting Nederland de rapportage van deelnemers JOTA 2019 beschikbaar gesteld. Er zijn al 26 deelnemende groepen, maar de ervaring leert dat zo tegen het einde van de inschrijving men "wakker" wordt en alsnog de inschrijving regelt. Het overzicht (na inloggen in SOL) is hier te vinden

Per datum 31 mei 2019:

Helaas is er vanuit Scouting Nederland nog geen thema en/of logo bekend gesteld. Waarschijnlijk is men drukker met de World Scout Jamboree alwaar NA1WJ als Radio Scouting station operationeel zal zijn.

Intussen is Scouting Vledder ingeschreven voor de JOTA, wordt er hard gewerkt aan het draaiboek, zijn er al concept materiaallijsten opgesteld en is het grafische werk van start gegaan.

Maar laten we vooral niet vergeten dat de groep van vorig jaar (Scouting Diever) een drietal nieuwe zendamateurs heeft opgeleverd. Proficiat Janneke, PD2JA, Ramon, PD1RJM en Anne Paul, PD3APM en welkom in de gelederen van de PA3EFR/J Plusscouts.


 

Elke mast bevat een groot aantal ophangpunten en JOTA-elementen zoals antennes, katrollen, toplicht, etcetera. Bij de opbouw is het handig om te weten op welke hoogte in de mast, welk onderdeel moet komen. Daarom is er per mast een Configuratie Overzicht gemaakt.

Bij dit overzicht is ook in 1 oogopslag het terrein te zien waar de masten komen te staan en hoe de draadantennes worden opgehangen.

(Voor alle afbeeldingen op deze pagina geldt dat als je met de rechter muis erop klikt en "opent in nieuw tabblad" de afbeelding groter weergegeven wordt).

Voor elke zendpositie (kortweg "positie") is er een overzicht van de apparatuur die op die plek gebruikt gaat worden. Zo kunnen opbouwers die geen ervaring hebben met het aansluiten van de apparatuur toch zien hoe een en ander in samenhang met elkaar aangesloten kan worden.

Dit is voor alle posities opgemaakt. Hierbij een voorbeeld van het APRS station voor het nachtspel en het Labyrinthspel.

 

 
 Bij het labyrinthspel is er boven een speelgebied een camera opgehangen die op een andere plaats (akoestisch gescheiden) het beeld toont van dit speelgebied. Op het scherm wordt met stiften een labyrinth getekend waardoor de deelnemers moeten verplaatsen, zonder de virtuele obstakels te raken. De deelnemers worden met portofonverbindingen door het speelveld gestuurd door een team dat achter het beeldscherm zit.
 

Vanuit de Artist Impression, die met Google Sketchup is gemaakt, zijn afbeeldingen geprint die helpen bij het opstellen van de positie, maar ook met het opstellen van de uiteindelijke materiaallijst.

De lijst van alle materialen die bij de JOTA nodig zijn zijn ingedeeld naar positie, functie en eigenaar van het materiaal. Zo weet eenieder wat er meegenomen moet worden naar Vledder.

Linksboven de VHF en APRS positie, rechtsboven de HF positie met de FT-dx1200 apparatuur en rechts de HF positie met de IC-7100 apparatuur.

 

 

Per datum 16 april 2019:

Een eerste bezoek van de Plusscouts PA3EFR/J aan Scoutinggroep van Swieten in Vledder heeft geresulteerd in een wederzijdse ondersteuning in het gaan beleven van de JOTA (oktober 2019) vanuit het Praathuis (kan niet mooier in thema) in Vledder.

Voor een Artist Impression van het antennepark; klik op het plaatje.

 


Per datum 19 april 2019:

Ook de indeling van het Scoutinggebouw 't Praathuis (niet zelf verzonnen; bestond al voordat we er JOTA gingen houden) is in SketchUp vertaald. Zo is het VHF station goed zichtbaar. De HF stations worden op het veld in bouwketen opgesteld.

Om dit filmpje te zien is het handig om op het plaatje te klikken, dat start hij vanzelf in een nieuw venster.

In het Praathuis huisvesten we hoofdzakelijk het VHF/UHF station. Voor het Nachtspel wordt deze locatie het centrale communcatie station waar we via APRS de groepjes gaan volgen en sturen.

 

 

  

Per datum 22 april 2019:


 

Omdat we alle hoeken van de aardbol willen bereiken met onze radio signalen, plannen we van te voren de antennes en hun specifieke stralingsdiagrammen.

Dit overzicht is tijdens de JOTA bij de HF stations ook te vinden.

"Rechter muisklik -> Open in nieuw venster" geeft een beter beeld van het gepresenteerde plaatje.

 

In deze Topview van het antennepark en het scoutinggebouw zijn goed de draadantennes te zien.

Het gehele JOTA station is uiteindelijk te vinden op de camping Padjelanta. We zijn blij dat de beheerder onsde gelegenheid beidt om het antennepark op te zetten.

 

Het is door een wisseling van de wacht op internationaal JOTA niveau nog onduidelijk wat het JOTA thema wordt. Ook de bijbehorende ontwerpen van badges en logo's laat daarom op zich wachten. Wij gaan intussen vrolijk door met de voorbereidingen.

 

 

 

 

 

 

Statistieken